Utökning i bigården

Att dela ett bisamhälle

Idag har vi delat på ett av våra bisamhällen för att få tre istället för bara två. På pappret bör det gå jättebra, det samhälle som blir utan drottning ser till att föda fram en ny, som åker ut och parar sig och börjar lägga ägg inom några veckor. I verkligheten kan det dock gå rätt mycket värre än så. I värsta fall förlorar vi både det gamla och det nya samhället och får knappast någon honung alls. Riktigt så dåligt borde det inte gå, och jag gissar på att det går bra. Vi får avvakta och se helt enkelt!

Vi hade velat hitta drottningen men hur mycket vi än letade gick hon inte att se. Så vi delade rakt av bara. Gamla och nya kupan fick lika mycket honung, yngel och pollen. Var drottningen är lär visa sig inom ett par dagar så då vet vi om inte annat. 🙂

Planering

Vi har förbokat ytterligare två nya samhällen som kommer levereras i mitten av juli. Det ska alltså få plats tre nya samhällen på gården i år. Mer än en dubbling och massor av ny honung förhoppningsvis. Kanske inte det här året men nästa!

Vi har byggt en ny bänk för dem att flytta in på som vi hoppas dom ska trivas med läget. Mycket sol och lite mindre vind än vad vi har i övriga delar av trädgården bådar gott.

Honung

Den lilla honung  vi fick från första skörden är förresten uppe i butiken nu, så in och köp!

Du hittar den här.

Butiken är igång!

Nu är de sista justeringarna med betalning och frakt lösta och allt är redo för att ta emot beställningar!

Vi har inte mycket i lager just nu då jag inte kunnat börja med kryddsalter, tårtor och smaksatta honungssorter än eftersom vårat framtida kök är under uppbyggnad och därför inte godkänt för livsmedelstillverkning än. Honungen från förra året är nästan slut och årets honung är ännu inte slungad.

Lite doftbars har vi dock att sälja, och ett par vaxkakor med honung finns i butiken.

Medan Robert bygger slungrum/kök jobbar jag med bilder till alla produkter och förbereder recept att laga till under sommarens gång.

Vi har mycket att göra både med företagandet och privat nu när sommaren väl har kommit, men det är så vi vill ha det! 🙂

/Emma

Nu går det framåt!

Nu är företaget registrerat och godkänt, f-skatten är ansökt om och efter lite diskussioner med skatteverket har det kommits fram till att vi börjar som en momsbefriad verksamhet.
Det får man göra om man räknar med att omsättningen är under 30 000 och jag skulle bli förvånad om vi lyckades sälja för en sådan summa redan i år faktiskt!

I praktiken blir det ingen större skillnad för oss mer än att vi inte behöver bokföra momsen separat. Låter bra känner jag, lite enklare att starta så!

Jag har satt min in i vektorgrafik för att skapa loggor och sitter och planerar inköp för etiketter och förpackningar. Spännande är det, minst sagt!

Honungstorpet

Bigården

Det är också full fart i bikuporna! Nu börjar det ju bli varmare och varmare varje dag, och det kommer blommor att samla pollen från. Ganska snart kommer vi bege oss till Säffle och LPs biodling för att köpa nya kupor och dela våra samhällen så de blir fler och vi får mer honung.

Förhoppningsvis påbörjar vi renoveringen av vårat utrymme så vi kan få godkänt för livsmedelstillverkning och sedan börja sälja!

 

Snabba och superlätta energibars

snabba energibars

Det här receptet delade jag på min privata blogg för ett tag sedan. Självklart använder jag alltid vår egen goda honung för att laga dem så jag kopierar över inlägget rakt av från min andra blogg!

Vår honung hittar du här.

Snabba och superlätta energibars med honung

Sådana här energibars brukar jag göra nu och då så att vi alltid har hemma i kylen. När jag blev ihop med Robert fick jag lära mig att det tydligen finns sådana som har svårt att täcka sitt dagliga energibehov. 😛 Han glömmer bort att äta och gör slut på mycket energi dessutom så utan snabba och lätta mellanmål blir det lätt att han tappar en massa vikt.
Lyxproblem, kan tyckas, men det måste ju vara jobbigt åt det hållet också såklart.

snabba energibars

Nu är det ju så att man inte måste vara i behov av extra energi för att uppskatta dem, och inte heller är de mer energirika än andra kakor. Gillar man jordnötter och honung är de faktiskt riktigt goda som fika. Ser man det som fika är de faktiskt riktigt bra fika dessutom, då de varken innehåller vitt socker eller mjöl. De går även att göra glutenfria utan problem.
Här har ni receptet!

Energibars med honung och jordnötssmör

Du behöver

200g havregryn
200g jordnötssmör (med eller utan bitar väljer du själv)
200g honung (ej flytande) Köp HÄR!
En nypa salt
Eventuell topping, ex hackade nötter, chiafrön, flingsalt, choklad osv.

Gör såhär

Värm honung och jordnötssmör i 30sek intervaller i mikron. Det ska inte bli flytande utan mjuka och följsamma.
Hall i havregryn och salt och arbeta ihop till en jämn massa.
Tryck ut till den tjocklek och form du vill ha, och låt stelna i kylskåp.
Skär upp ock servera!

Dessa energibars håller minst en månad i kylen, längre har vi inte haft dem kvar men jag skulle gissa på att de håller bra mycket längre än så ändå.
Kolla datum för ditt jordnötssmör om du vill förvara dem längre, då det är det som blir dåligt först.

Hej allihopa!

Då var det äntligen igång, allt det här med företagandet! Som jag har längtat efter att få starta igång ordentligt!

I förmiddags skickade vi in ansökan till bolagsverket, betalade vår avgift och väntar nu på svar om allt blir godkänt eller inte. Mest är det väl namnet som kan bli avslag på, även om jag har svårt att tro det.

Nu håller vi i alla fall alla tummar och tår på att allt går igenom och förhoppningsvis snabbt! Sedan är det “bara” att bygga slungrum och starta igång!