Vad är honung egentligen?

De flesta vet att honung finns i både fast och flytande form. Den kan smaka olika och ha olika färg.
All honung är dock enbart honung, ingenting får tillsättas eller tas bort för då är det inte ren honung längre. Färgen, smaken och konsistensen på honungen beror enbart på från vilka blommor bina har samlat sin pollen.
Till ett enda kilo honung behöver ett bi besöka runt 7 miljoner blommor. Det blir ungefär fyra varv runt jorden i flygsträcka för det lilla bitet.

Honungssked
Rökt honung

Varför är honungen fast eller flytande?

All honung är flytande precis när den är nyslungad, alltså så fort vi tagit vara på honungen från bikuporna. Sedan kan det variera lite hur länge den håller sig flytande.
Honung där bina har hämtat mycket rapsnektar stelnar väldigt fort, och där nektaren kommer från exempelvis klöver kan honungen hålla sig flytande i över ett år.

När honung stelnar brukar man säga att den kristalliserar. Vill man att honungen ska bli len när den kristalliserar krävs det att man rör i den under den tid det tar för den att stelna. Det behöver inte göras hela tiden, men mer eller mindre ofta beroende på hur många dagar, veckor eller månader det tar.

Hjälp, min honung är grusig!

Nyslungad honung är aldrig rörd utan tappad direkt efter att man slungat den.
Rör man inte honungen under dess kristallisering bildas stora kristaller i den och det kommer att bli grynigt. Vissa gillar det och andra inte. Vi rör vår honung för det är det vi gillar bäst.

Skulle du själv råka ut för grusig honung är det bara att värma den lite tills den blir len och flytande igen. Ställ den i ett vattenbad och se till att hålla temperaturen på runt 40 grader. Då blir honungen rinnande igen, utan att man förstör allt det nyttiga i den.

Honung och värme

När honungen blir varm blir den flytande, oavsett hur konsistensen var innan man värmde den.
Värmer man den till 85 grader eller mer kommer den att hålla sig flytande även i framtiden. Vid så högtemperatur temperatur har man dock dödat nyttigheterna så vill man äta den för hälsofördelarnas skull är detta en dålig idé. Är det smaken man vill åt är det en smidig lösning för att få flytande honung som håller sig flytande.

Något som kan vara bra att tänka på när man har honung i sitt te är temperaturen. Vill man åt nyttigheterna är det bättre att låta teet ljumna något innan man har i sin honung.

Nyslungad honung, vad är det?

I varje bikupa finns ramar, där bina bygger sina vaxkakor och samlar sin nektar. När man slungar honungen tar man ut de ramarna från kupan, tar bort det vax bina har förseglar cellerna med (det är det som kallas täckvax) och placerar ramarna i en centrifugliknande maskin. Sedan snurrar man ut all honungen i slungan, och silar den väl för att få bort allt vax och insekter som kan ha kommit med ner i slungan.

När honungen är nyslungad är den som nyttigast. Man kan nu välja på att förpacka den precis som den är med nyttigheterna maximalt bevarade. Det kan hända att den stelnar och blir grusig, och med tiden kommer nyttigheterna långsamt brytas ner. Du behöver inte stressa, det tar ett bra tag, men vill du vara på den säkra sidan kan du stoppa dina extra burkar med nyslungad honung i frysen. Där bevaras både konsistensen, enzymerna och de nyttiga bakterierna bäst.

Vill man inte ha flytande nyslungad honung utan istället föredrar fast och len honung har man nu två val. Antingen häller man i lite “gammal” len och redan fast honung. Det kallas att ympa. Den äldre honungens kristaller får den nyslungade honungen att kristallisera sig på samma sätt vilket ger en len honung även den här gången. Det kräver lite rörande det med, men det går fortare och man kan få honung som hade hållit sig flytande väldigt länge att stelna fortare.

Vill man inte ympa kan man istället nöja sig med att enbart röra. Man rör någon gång om dagen tills honungen känns bra helt enkelt. Simpelt, men kan ta lite tid beroende på vilken sorts nektar man har att göra med.

Pollen, vax och annat som bina håller på med

Pollen

Pollenet är det allra viktigaste bina har i matväg. Det är det de matar sina larver med och utan pollen dör hela samhället. Har bina mycket blommor tillgängliga och är starka och friska kan man sätta fast pollenfällor, som det kallas, på kuporna en kort period varje säsong. Där fångas en hel del av det pollen bina tar hem upp och vi kan ta tillvara på det och torka för att äta själva. Det är nämligen så att det inte bara är otroligt nyttigt för bina utan även för oss. En riktig lyxprodukt som man ska tacka bina för varje gång man äter!

Den pollen bina lagrar i kupan fermenterar de, vilket gör att det håller längre men även att näringsämnena blir lättare att ta upp. Fermenterat pollen kallas bibröd.
Även människor har lättare att ta upp näringen från bibrödet än från pollenet, men det är väldigt svårt att få ut det fermenterade pollenet från kupan och många tycker även det smakar ganska dåligt. Därför är det inte lika populärt som pollenet i sin rena form.

Vax

Något som produceras i bikuporna, förutom allt annat gott, är bivax. Det är vad de lagrar sin mat, sina ungar och sin pollen i. Bivaxet är ätbart och väldigt uppskattat av många, men vill man inte äta det kan man använda det i hudvård, för behandling av trä eller göra ljus med det. Vad man än har det till luktar det otroligt gott av honung, och har man det på kroppen har det läkande och antibakteriella egenskaper.

Rent generellt finns det två olika sorters vax. Täckvax eller cellvax. Det vax som bina använder som lock när de fyllt en cell med honung kallas täckvax. Det är ljusare och renare, och brukar vara lite mjukare och lukta godare. Det är täckvaxet som är bäst att använda både till ljus och hudvård.
Cellvaxet är mörkare, luktar mer fermenterat (av pollenet som legat i det) och brukar mestadels användas av biodlare till att göra nya ramar till bina.

Vill du köpa vax har vi det här.

Propolis/bikitt

En hård och klibbig substans som bina använder som tätning. Varje litet hål i kupan tätas noga med detta, men det är svårt att utvinna då det är gjort för att verkligen sitta.
Precis som allt annat i bikupan är det otroligt nyttigt, men det kan vara svårt att få tag på då det, som sagt, är svårt att skörda.

Fakta om honung