Om honungstorpet

IMG_7420
Bin 12x8

Strax utanför Grästorp ligger vår lilla gård. Här bor Emma och Robert, med barnen Nils och Sigrid. Förutom våra bin bor här även tre katter och en flock med hönor. Vi tror på att ta hand om jorden så gott vi bara kan, och drömmer oss bort till en tillvaro där vi kan vara nästintill självförsörjande på det vår egen lilla gård har att erbjuda.

Emma är hemmamamma och den drivande delen av varumärket Honungstorpet. Robert jobbar som snickare, pluggar till elektriker och är den som bär största ansvaret för skötseln av bina. Men hur kom vi på att vi skulle sälja honung på nätet då?

Våren 2017, höggravid och med en renovering av hela husets värmesystem, kom jag, Emma, på den briljanta idén att gå en biodlingskurs. Man måste ju ha något kul att pyssla med när man är föräldraledig tänkte jag. Men jag kommer ju inte hinna stå på marknader och sälja honung med en liten bebis, däremot kan jag en del om hur man bygger hemsidor. Och på den vägen är det!

En biodlingskurs, några hundra tusen bin, två barn, otaliga renoveringar med huset och otaliga erfarenheter rikare håller vi fortfarande på med våra bin. Vi har utökat bigården, byggt ett ordentligt slungrum och lärt oss kodning så det står härliga till alla gånger den här hemsidan byggts om. Nu hoppas vi att vi landat, för att fortsätta utveckla goda, hållbara produkter att vara stolta över.

Hållbarhet

Hållbarhet och miljö är viktigt för oss, och alltefter tiden går har våran kunskap och ambition ökat. Nästan alla våra förpackningar är gjorda i glas och metall. I de fall vi använder plast ser vi till att den går att återvinna på ett bra sätt. Glasburkarna går att diska ur och använda igen och igen. Plastförpackningarna, de vi använder till vaxkakorna och de större  volymerna av honung, går även de att diska ur och använda flera gånger.

De plastetiketter vi startade med är nu ersatta  med etiketter i  100%  återvunnet, FCS-märkt, papper och vi skickar våra paket i förpackningar av ofärgad kartong. Vi använder kraftpapper för att skydda produkterna, hos oss finns varken bubbelplast eller puffade plastkuddar. På post-kartongerna sitter dock en liten klisterremsa  av plast. Den går att riva  loss och återvinna som plast, och kartong samt förpackningsmaterial lägger du i pappersåtervinningen. 

Det matavfall som blir i vår tillverkning av exempelvis kombucha hamnar antingen hos våra hönor eller i vår egen kompost. Det råmaterial vi köper in försöker vi välja ekologiskt, i förpackningar utan plast eller helt återvinningsbara material, och vi köper helst närproducerat i de fall vi kan. Mycket av våra råmaterial plockar och samlar vi dock själva, från vår eller någon av våra grannar eller bekantas gårdar/trädgårdar.

Vi städar och diskar med miljömärkta medel och använder bara engångsprodukter i de fall vi lagligen måste (exempelvis papper att torka händerna på efter handtvätt).

Våra produkter har, i många fall, foton med etiketter av plast. De togs innan vi hittade de pappersetiketter vi använder idag. Skulle du får en produkt med plastetikett är även det från det lager av etiketter vi haft sedan tidigare. För självklart använder vi slut på vad vi redan har!

Vår honung är inte ekologisk. För att få  sälja ekologisk honung krävs att all mark inom en viss radie från kuporna är ekologiskt certifierade. Vi äger inte marken runt oss och har därför ingen kontroll över hur de hanteras.
Däremot känner vi våra grannar och vet att det är otroligt lite som besprutas. I den närmaste omgivningen, där vi ser att bina gärna håller till mest, odlas klöver. Den besprutas inte alls.

Återförsäljare

Vi tillverkar kombucha åt foodtrucken MyThai i Vargön. Den säljs under deras varumärke men tillverkas av oss. Den säljs i smaker som är genuint thailändska, till största del med thailändska råvaror. I nuläget är smakerna Longan samt Mango & röd chili.

MyThai säljer, förutom den kombucha vi tillverkar under deras varumärke, några av de kombuchasmaker vi själva tillverkar. De säljer även presentförpackningar med smakprover av vissa av våra smaksatta honungssorter.

107701150_171509441053671_7410554548057398220_n