Att dela ett bisamhälle

Idag har vi delat på ett av våra bisamhällen för att få tre istället för bara två. På pappret bör det gå jättebra, det samhälle som blir utan drottning ser till att föda fram en ny, som åker ut och parar sig och börjar lägga ägg inom några veckor. I verkligheten kan det dock gå rätt mycket värre än så. I värsta fall förlorar vi både det gamla och det nya samhället och får knappast någon honung alls. Riktigt så dåligt borde det inte gå, och jag gissar på att det går bra. Vi får avvakta och se helt enkelt!

Vi hade velat hitta drottningen men hur mycket vi än letade gick hon inte att se. Så vi delade rakt av bara. Gamla och nya kupan fick lika mycket honung, yngel och pollen. Var drottningen är lär visa sig inom ett par dagar så då vet vi om inte annat. 🙂

Planering

Vi har förbokat ytterligare två nya samhällen som kommer levereras i mitten av juli. Det ska alltså få plats tre nya samhällen på gården i år. Mer än en dubbling och massor av ny honung förhoppningsvis. Kanske inte det här året men nästa!

Vi har byggt en ny bänk för dem att flytta in på som vi hoppas dom ska trivas med läget. Mycket sol och lite mindre vind än vad vi har i övriga delar av trädgården bådar gott.

Honung

Den lilla honung  vi fick från första skörden är förresten uppe i butiken nu, så in och köp!

Du hittar den här.

Bli först att kommentera!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.